• Categories
  • Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 27 cm

2989.00
piece To the repository
The loyalty program is only available for logged in customers.
Shipping within 24 hours
Shipping price Shortage
Availability Mało

Phone Order: 882 935 947

Leave your phone

Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 27cm

Soba-kiri charakteryzuje - bardzo szerokie ostrze, bez typowego czubka, o prostokątnym kształcie i prostej krawędzi tnącej. Jednak jego kształt i krawędź tnąca z nietypowo obniżoną brodą, są podyktowane wyjątkowej specjalizacji - jest to nóż, wykorzystywany do przygotowywania klusek soba oraz udon.

Taki kształt,z rękojeścią bliżej środka krawędzi, pozwala na lepszą dystrybucję siły, wymaganej przy krojeniu płaskiego, złożonego w kilka warstw, placka w cienkie nitki wykorzystywane w tradycyjnej kuchni japońskiej.

W przypadku soba-kiri,niezwykle istotne jest umiejętne ostrzenie. Żeby sprawdził się w swoim zadaniu, krawędź tnąca musi być idealnie prosta na całej długości - w przypadku niedoskonałości makaron udon nie będzie odpowiednio oddzielony.

Dane techniczne:

Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2
Rękojeść - stalowa opleciona sznurkiem
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 27,0 cm
Długość ostrza - 27,0 cm
Szerokość klingi - 13,0 cm
Grubość klingi - 8,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 860 g

There is currently no comments or ratings for this product.
  • Recently viewed products
  • Other Customers also purchased