• Kategorie
  • Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 30 cm

3469.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Kurier GLS 0
Paczkomaty InPost 0
Poczta Polska 14.99
Kurier Pocztex 2.0 17.99
Kurier GLS (Pobranie) 20
Kurier za granice 99
Dostępność Mało

Zamówienie telefoniczne: 882 935 947

Zostaw telefon

Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 30cm

Soba-kiri charakteryzuje - bardzo szerokie ostrze, bez typowego czubka, o prostokątnym kształcie i prostej krawędzi tnącej. Jednak jego kształt i krawędź tnąca z nietypowo obniżoną brodą, są podyktowane wyjątkowej specjalizacji - jest to nóż, wykorzystywany do przygotowywania klusek soba oraz udon.

Taki kształt,z rękojeścią bliżej środka krawędzi, pozwala na lepszą dystrybucję siły, wymaganej przy krojeniu płaskiego, złożonego w kilka warstw, placka w cienkie nitki wykorzystywane w tradycyjnej kuchni japońskiej.

W przypadku soba-kiri,niezwykle istotne jest umiejętne ostrzenie. Żeby sprawdził się w swoim zadaniu, krawędź tnąca musi być idealnie prosta na całej długości - w przypadku niedoskonałości makaron udon nie będzie odpowiednio oddzielony.

Dane techniczne:

Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2
Rękojeść - stalowa opleciona sznurkiem
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30,0 cm
Długość ostrza - 30,0 cm
Szerokość klingi - 12,3 cm
Grubość klingi - 6,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 869 g

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Ostatnio oglądane produkty
  • Inni Klienci kupili również